Cukr – tichý zabiják – 2. díl

21.4. 20220

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Vracím se k cukru – tichému zabijákovi. Povídali jsme si o tom v jednom z předchozích dílů. 

Cukr nám může velmi uškodit, zvláště když to je ve velké míře. Zvlášť ty jednoduché cukry. Průměrný Čech sní 26 kostek cukru denně. To je obrovské množství. Když se nad tím zamyslíte, je to strašné, protože ty cukry jsou často schované v průmyslově vyráběných potravinách. Ani o tom nevíme. 

Na webu sokolfit.cz najdete i článek, který ukazuje, kde v jakých potravinách je kolik skrytého cukru. Chci vám ale říci, že cukr je tichý zabiják v tom smyslu, že velké množství cukru se přeměňuje do tukových zásob. To za prvé. 

Za druhé: cukr vyvolává hormonální reakci. To znamená, že pokud sníme cukry, tak se nám začne vytvářet inzulín. Pomocí něho jsme schopni ty cukry zpracovat. Paradoxní je, že pokud jíme více cukru, tak se vytvoří více inzulínu a ten zase evokuje potřebu po sladkém. Začíná vznikat „začarovaný kruh“, kdy jíme hodně cukru, děláme inzulínovou bouři, pak zase jíme cukr. Pokud je ho více, než spotřebujeme, tak se ukládá do tukových zásob. 

Ze začarovaného kruhu se dá vystoupit jedině tím, že omezíme množství cukru, dáme si na to pozor. A když máme nějaké potřeby sladkého, tak snězme třeba jen poloviční množství. 

Zamyslete se nad tím, protože vám to může hooodně pomoci.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů