Klidně se s vámi vsadím, že vám rodiče nebo prarodiče říkali: nehltej, nespěchej, jez pomalu. Asi měli důvod. Minimálně ten, že to slyšeli u svých rodičů. Ale určitě existuje nějaký reálný důvod proč je to dobré. Já osobně vím o třech.
První důvod je ten, že když jíme pomalu, tak vytváříme sliny, lépe to jídlo rozžvýkáme a výsledek je ten, že trávíme lépe potravu a lépe ji zužitkujeme.
Druhý důvod je podle mě takový estetický. Vnímáme, jak to jídlo vypadá, jak voní, jak chutná, prostě máme z toho lepší požitek.
A třetí důvod je podle mě velice důležitý. Pokud jíme déle než 20 minut, tak máme šanci se nepřejídat a netloustnout. Je to z toho důvodu, že mozek vyšle signál až po 20 minutách od začátku jídla, že už to stačí a máme dost. To znamená, že pokud do sebe do těch 20 minut jídlo natláskáme, tak nemáme šanci, abychom jedli méně a tím pádem hubnuli, nebo minimálně netloustli.
Problém samozřejmě nastává, když máme teplé jídlo, které po 20 minutách je už studené. Východiskem z toho je, jak říkám v jiném videu, dávat si polovinu příloh už na začátku. A třeba kvůli pocitu hladu tu vynechanou polovinu zeleninovým salátem. Pak máte šanci tolik nepřibírat, nebo třeba i hubnout.