Jezte pomaleji – proč?

14.3. 20220

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Klidně se s vámi vsadím, že vám rodiče nebo prarodiče říkali: nehltej, nespěchej, jez pomalu. Asi měli důvod. Minimálně ten, že to slyšeli u svých rodičů. Ale určitě existuje nějaký reálný důvod proč je to dobré. Já osobně vím o třech.

První důvod je ten, že když jíme pomalu, tak vytváříme sliny, lépe to jídlo rozžvýkáme a výsledek je ten, že trávíme lépe potravu a lépe ji zužitkujeme.

Druhý důvod je podle mě takový estetický. Vnímáme, jak to jídlo vypadá, jak voní, jak chutná, prostě máme z toho lepší požitek.

A třetí důvod je podle mě velice důležitý. Pokud jíme déle než 20 minut, tak máme šanci se nepřejídat a netloustnout. Je to z toho důvodu, že mozek vyšle signál až po 20 minutách od začátku jídla, že už to stačí a máme dost. To znamená, že pokud do sebe do těch 20 minut jídlo natláskáme, tak nemáme šanci, abychom jedli méně a tím pádem hubnuli, nebo minimálně netloustli.

Problém samozřejmě nastává, když máme teplé jídlo, které po 20 minutách je už studené. Východiskem z toho je, jak říkám v jiném videu, dávat si polovinu příloh už na začátku. A třeba kvůli pocitu hladu tu vynechanou polovinu zeleninovým salátem. Pak máte šanci tolik nepřibírat, nebo třeba i hubnout.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů